De shuttle

Eerst een paar feitjes over de shuttle. Een shuttle kan harder gaan dan je denkt, want de shuttle kan in rally's snelheden tot boven de 300 km/h halen en dat is nog veel harder dan een tennisbal die bij de service snelheden boven de 200 km/h haalt. Badminton kan worden gerekend tot de top drie intensieve sporten In het dubbelspel worden soms 30 tot 50 slagen gedaan in 20 seconden en dat is nogal wat. Ook is bewezen dat een badmintonspeler vaak 2x zoveel loopt dan een tennisspeler en dan ook nog in de helft van de tijd en dat allemaal voor een shuttle! 

Soorten shuttles: 

Veren shuttles Een veren shuttle bestaat uit 16 ganzenveertjes, bevestigd in een kurk met een doorsnede van 2,5 tot 2,8 cm , die met een dun lapje leer wordt overtrokken. Het gewicht bedraagt ongeveer 5 gram. Als de veren eenmaal beschadigd zijn, wordt de vlucht van de shuttle beïnvloed. Warmte, kou en vocht hebben ook invloed op de vlucht. Dit is onder andere een reden dat de shuttle geen lang leven heeft. Goede veren shuttles onderscheiden zich vooral door een stabiele koers tijdens de vlucht. Bij het spel aan het net nemen ze snel de normale houding aan, dat wil zeggen met de dop naar de grond gericht. De eigenschappen van veren shuttles zijn verder: geringe levensduur, want op top niveau worden per game soms 50 shuttles verbruikt. Meer onderhoud voor het spelen. 

Nylon shuttles 

Er wordt veel gebruik gemaakt van nylon shuttles, omdat dit veel goedkoper is in vergelijking met de verenshuttle. Als we een nylon shuttle van goede kwaliteit hebben zijn dit de eigenschappen: er is een langere levensduur, de shuttles gaan minder snel kapot. Zoals al gezegd zijn ze veel goedkoper. Er moet wel gezegd worden dat de vluchteigenschappen veel en veel slechter zijn dan de veren shuttles, dit is de reden dat in de professionele tak van de badmintonsport er altijd gebruik gemaakt wordt van veren shuttles. Echte veren pluimen zijn gemaakt van ganzenveren of eendenveren (mindere kwaliteit). In eerste instantie worden de veren gesorteerd (links - rechts) en geknipt. De shuttle bestaat uit een kurken dop overtrokken met leder. In de kurken dop zitten 16 veertjes welke ten opzichte van elkaar bevestigd zijn met een of twee geknoopte koordjes. De aanmaak van deze shuttles is volledig met de hand. Plastiek shuttles zijn gemaakt uit een kurken dop met leer overtrokken. In deze dop zit een plastic verengedeelte uit één stuk. 

Shuttles feiten ,snelheden, gewicht 

U hebt het zich wel al eens afgevraagd hoe snel een shuttle nog echt wel ging vanaf het moment dat hij vertrok vanaf het racket. Bij tennis spreken ze steeds over de 'verschrikkelijke' snelheid waarmee de bal over het veld zoeft. 

Onze Sponsoren

 

 Junglestar Bromelia's

 

Kwflex

Vlierodam

Restaurant Fountain

Interrijn Group