De Service

Badmintonservice,

De service is heel belangrijk in badminton. Je kunt namelijk alleen maar punten scoren wanneer je de service hebt.

Je service is goed als:

Deze onderhands geslagen wordt; Deze diagonaal in het juiste speelvak wordt gespeeld; De serveerder met zijn/ haar schoenen niet op of tegen de lijnen staat; De serveerder met letterlijk beide voeten op de grond staat. Bij de stand 0-0 en alle even punten, wordt geserveerd vanuit het rechter serveervak: na iedere score vindt de service plaats vanuit het naastliggende serveervak.

Service enkelspel:

Iedere speler heeft één servicebeurt. In een servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden . Er wordt alleen van servicevak gewisseld als je zelf een punt maakt. Als je een fout maakt, gaat de service naar de tegenstander.

Service dubbelspel:

Ieder team heeft twee servicebeurten. Bij het begin van de game heeft de beginnende partij maar één servicebeurt. De eerste service wordt altijd geslagen vanuit het rechter serveervak. In één servicebeurt kunnen géén of meer punten door de zelfde speler. Er wordt alleen van servicevak gewisseld als je zelf (of je partner) een punt maakt. Indien beide servicebeurten verloren zijn, gaat de service over naar de tegenstanders en begint de speler die in het rechtervak staat met de eerste service.

De Badmintonservice

Er wordt onderhands geserveerd naar het veld schuin tegenover het vak van waaruit wordt geserveerd. Hierbij mag het blad van het racket niet boven de heup uitkomen. Tevens moet de service met 1 vloeiende beweging geslagen worden. De shuttle wordt over dat net heen en weer geslagen (een rally). Zodra de shuttle op de grond komt wordt het spel gestopt. Afhankelijk of de shuttle binnen of buiten de lijnen valt (in of uit) wordt beoordeeld hoe het spel doorgaat. Als de shuttle op de grond komt door een fout van de serverende partij, wordt de service aan de andere partij overgedragen. Als de fout gemaakt is door de tegenpartij, krijgt de serverende partij een punt. Men kan alleen punten scoren op de eigen service. Je kent dat wel. De service loopt niet goed. Te hoog, te kort, te hard. Terwijl je normaal gesproken daar geen problemen mee hebt en nu tijdens een ‘belangrijke ‘ wedstrijd opeens wel. Het ene na het andere punt wordt verloren en zelfs je medespeler (bij mix en dubbel) begint zich te ergeren. Dan ook nog eens die tegenstander die te pas en te onpas inrusht op je service en je bent de badmintonflick niet machtig.

Wat nu te doen?  Simpel.

Veel badmintonners staan te dicht aan het net tijdens het serveren. Alleen zeer technische spelers weten een constante te vinden in deze service. Maar niet iedereen heeft deze constante. 

Feit: 

Doe een ruime stap achteruit gezien vanuit de plaats waar je normaal gesproken serveert. Serveer zoals je altijd doet, maar maak de slag VOLLEDIG af. Dus niet inhouden of je badmintonracket terugtrekken. Je zult zien dat je shuttle feilloos en scherp over het net scheert. Het enige nadeel is dat je tegenstander sneller kan anticiperen doordat de baan van de shuttle ietwat langer is dan normaal. Geloof me, het niveau waarin dit daadwerkelijk een belangrijk verschil maakt is alleen weggelegd voor de topspelers en speelsters. 

Veronderstelling: 

Zoals al eerder vermeld, speelt psychologie binnen badminton een belangrijk rol. Zo ook bij badminton. Iets waar ik zelf achter ben gekomen is bijvoorbeeld het recht in de ogen aankijken van je tegenstander voordat je de service gaat spelen. Ik bedoel hier dan ook minimaal een seconde of twee. Allereerst heeft het een ‘verlammende' werking op je tegenstander. Je tegenstander reageert een fractie minder snel dan normaal, wat bij badminton een belangrijke factor is. Daarnaast kun je ook gebruik maken van het volgende.... 

Badminton Flick: 

Een badmintonflick is een onverwachte lange opslag terwijl de tegenstander een korte service verwacht. De shuttle valt binnen de servicelijnen en de tegenstander staat machteloos aan de grond genageld door deze verrassing. Een gevaarlijke variant. Door het hoog spelen van de service en goede anticipatie van de tegenstander is een snelle en stevige smash terug meer regel dan uitzondering. Niets mooiers voor de showpick dan je tegenstander in de luren leggen door een flick. Hoe vaak het ook door mislukking je punten kost. De genoegdoening is er niet minder om bij een geslaagde flick je tegenstander te zien lijden bij deze gruwelijk fout. De bij voetballers meer bekende ‘panna' ( door de benen spelen van de bal), maar dan voor badminton. Wanneer heeft een flick een goede kans van slagen. Allereerst moet je deze variant niet te vaak doen Mensen zijn kuddedieren en passen zich razendsnel aan. 

Varieer. 

Variatie is overigens een zeer belangrijke factor binnen het badminton. Ten tweede zijn er altijd weer tegenstanders die niets anders doen dan ongeduldig naar het net rossen, voordat überhaupt de shuttle echt geslagen is en het racket verlaat. Hoe je het risico van een succesvolle flick kunt verlagen? Gebruik nuttig de twee seconden. Kijk je tegenstander recht in de ogen, maar in je ooghoek zul je ook de spanning op de scheenbeenspier moeten kunnen onderscheiden waar je tegenstander op rust. Is deze in gespannen toestand, dan kun je er vanuit gaan dat de tegenstander een flick verwacht. De spier is gespannen om snel het lichaam naar achter te duwen. Is deze spier niet gespannen en voor de goedziende onder ons het achterste been wel gespannen om naar voren te spurten. Ga er dan maar vanuit dat de flick succesvol zal zijn.

Onze Sponsoren

 

 Junglestar Bromelia's

 

Kwflex

Vlierodam

Restaurant Fountain

Interrijn Group